Az EU-nak nem tetszik Porosenko javaslata


Az Európai Unió aggodalmát fejezte ki Petro Porosenko ukrán elnöknek az ügyészségről szóló törvényrendelete miatt.

Erről Jan Tombinski, az EU ukrajnai nagykövete írt a Facebook oldalán. „Aggódom a 4055. számú ügyészségről szóló törvényjavaslatban foglaltak miatt, amelyek fenyegetést jelentenek a korrupcióellenes ügyészség munkájára és túl nagy hatalmat adnak a főügyészségnek” – írta Tombinski.

Az unió hivatalos képviselője szerint nem kell tovább halogatni az elektronikus vagyonnyilatkozatok bevezetését sem. „Ennek egy átfogó rendelkezésnek kell lennie és minden állami ágazatba dolgozó hivatalnokot magába kell foglalnia, akik a korrupció szempontjából veszélyeztetett helyzetben vannak. Nekik újból vagyonnyilatkozatot kell tenniük, hogy a Korrupcióellenes Ügynökség hatékonyan tudjon működni” – nyilatkozta az uniós diplomata.

„Nyolc hónap sikertelen próbálkozás után itt az ideje, hogy lássuk, hogyan működik” – mondta az európai politikus a Korrupcióellenes Ügynökségről. Tombinski kifogása a törvénytervezettel abban rejlik, hogy az teljes hatalmat biztosít Viktor Sokin főügyésznek a Korrupcióellenes Ügyészség fölött, és ő nevezi ki annak a vezetőjét, és elutasíthatja a bizottság által ajánlott jelölteket a tisztség betöltésére.