Debreceni segítő kéz Salánknak


Salánk – Ez a kárpátaljai kis magyar település volt a helyszíne 1711-ben a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által összehívott országgyűlésnek. Ennek kapcsán tartottak megemlékezést vasárnap, melyen debreceniek is részt vettek.

Sok gyermeket a szülők, nagyszülők nevelnek a kárpátaljai Salánkon, annyi gyerek születik ugyanis a kárpátaljai faluban, hogy jó részüknek nem jut hely az óvodában. Az intézményt egy új szárnnyal szeretnék bővíteni, melyben egy új csoportszoba és tornaterem is helyet kapna. Salánk bizonyos értelemben nagyon messze van a cívisvárostól. Más megközelítésben viszont nagyon is közel. A debreceni közgyűlés 2015 májusában határozott arról, hogy a város 21 millió forinttal támogatja Salánkot. Az új szárny alapkövét októberben rakták le, a településre ellátogatott Debrecen polgármestere, Papp László is.

A kárpátaljai település támogatása volt a célja az idei Debrecen Bálnak is – melyet január 16-án Debrecen önkormányzata, a Debreceni Egyetem, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen rendezett a Kölcsey Központban –, a bálhoz ugyanis az idén is kapcsolódott jótékonysági kezdeményezés. Minden eddiginél nagyobb összeg, 11 millió forint jótékonysági bevétele volt a bálnak, mellyel szintén a salánki óvoda bővítését támogatta a cívisváros.

Viktor Aljohin, Salánk község polgármestere kezdeményezésére öt éve hagyományteremtő szándékkal ünnepséget rendeznek a kárpátaljai településen, és megemlékeznek a II. Rákóczi Ferenc fejedelem által összehívott országgyűlésről, melynek 1711-ben adott otthont Salánk.

Debrecen városát a rendezvényen Papp Csaba tanácsos és Bódor  Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője képviselte most vasárnap, február 14-én Salánkon. Az ünnepség hálaadó istentisztelettel és misével kezdődött a református és a görög katolikus templomban, majd a művelődési házban. Az ünnepi műsor keretében a házigazdák és a meghívott országos és nemzetközi szervezetek képviselői között Debrecen nevében Papp Csaba tanácsos mondott köszöntőt.

A műsorban a helyi általános iskola és óvoda tanítványainak és pedagógusainak szívszorító, s egyben hazafiasságból, bátorságból erőt adó és lelkesítő előadását hallhatta a közönség. A megemlékezés végén a meghívott vendégek a Rákóczi emlékparkban helyezték el a megemlékezés koszorúit.