Iránban ápolják a Hezbollah terrorszervezet vezetőjét


Teheránba vitték előrehaladott rákbetegsége kezelése érdekében Haszan Naszralláh sejket, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetőjét – értesült hétfőn az izraeli média.

A libanoni főváros, Bejrút egyik rádióállomásának főszerkesztő-helyettese, Jerry Maher azt állította egy rádióműsorban, hogy Naszralláh évek óta tartó rákbetegsége rendkívül előrehaladott végső stádiumába jutott, ezért egy teheráni kórházba szállították, ahol orosz és észak-koreai orvosok kezelik.

A Hezbollah képviselői egy szaúd-arábiai újságnak azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak hivatalosan állást foglalni ebben a kérdésben, de a Maarív című izraeli újság honlapjának értesülése szerint Naszralláhot már nem első ízben szállították teheráni gyógykezelésre.

A The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja a síita szervezet vezetőjének távollétével magyarázta hétfőn, hogy Libanon egyik legfontosabb politikusa, Szaad Haríri hevesen támadta a Hezbollah vezérét.

Az önkéntes száműzetésben Szaúd-Arábiában és Franciaországban élő Szaad Haríri, aki apja, Rafík Haríri miniszterelnök megölésének 11. évfordulóján hazalátogatott, egy vasárnapi nagygyűlésen kijelentette, hogy elsősorban a Hezbollah a felelős a Libaonban huszonegy hónapja tartó belpolitikai válságért, azért hogy az országnak nincs államfője, a Tammam Szalám miniszterelnök vezette egységkormány pedig szinte működésképtelen.

Haríri bejelentette, meg akarja akadályozni, hogy Libanont ellenségeskedésbe sodorják Szaúd-Arábiával és más arab országokkal. Azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a Hezbollah rossz helyeken és igazságtalan célokért harcol. A Hezbollah jemeni és iraki szerepvállalása mellett Haríri valószínűleg arra is utalt ezzel, hogy a síita szervezet Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán részt vesz a szíriai polgárháborúban.

Izraelben különös figyelem övezi a Hezbollah vezetőjének sorsát, mert az ötvenhat éves Naszralláh a zsidó állam egyik legelszántabb ellensége, különösen amióta legidősebb fia életét vesztette 1997-ben egy izraeli katonák elleni összecsapásban.

 

mti