Ukrajna valamiben világelső


Ukrajna a kalózok menedékhelye lett.Végre valamiben az első helyen van Ukrajna. Csakhogy ez az elsőség nem éppen hízelgő. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization) már harmadik éve folyamatosan a kalóz országok ranglistájának első helyére helyezi Ukrajnát.

A szellemi tulajdonnal kapcsolatos probléma nem új keletű és ezzel már rég problémája van a Nyugatnak Ukrajnával. A nemzetközi szervezet szerint Ukrajnában elsőrendű feladatnak kellene lennie, hogy fellépjen a kalóz termékek exportjának megszüntetéséért. A szerzői jogok megsértése miatt Chile, a Kínai Népköztársaság, India, Indonézia, Oroszország, Thaiföld és Vietnám is az élen van. De például Kanada és Svájc is különös figyelmet igényel, annak ellenére, hogy a világ tehetősebb országai közé tartoznak.

Nemzetközi szakértők szerint a szerzői jogokat Ukrajnában szisztematikusan megsértik és ez több szankciót is magával hozhat, mint például a adminisztratív és pénzügyi büntetéseket, magasabb vámdíjakat az ukrán termékekre, illetve az ország technikai segítségnyújtásának felfüggesztését. A nemzetközi szervezet jelentése szerint Ukrajna a kalóz szervezetek menedéke.

A kijevi kormány az Egyesült Államokkal karöltve még 2010-ben kidolgozott egy akciótervet a kalóztermékek elleni harchoz, de azt végül mégsem valósították meg.