Civil áldozatai vannak az amerikai bombázásnak


Legalább 15 polgári áldozata van az Egyesült Államok vezette koalíciós légicsapásoknak, amelyeket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő észak-szíriai Saddádi településre mértek  – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet.

Az OSDH közlése szerint 15 civil meghalt, 20 megsebesült az el-Haszake tartományban fekvő városban a nemzetközi koalíció légitámadásaiban. A civilszervezet figyelmeztetett arra, hogy az áldozatok száma nőhet. Az országutak közelében fekvő Saddádi az IÁ logisztikai központja.

Az OSDH vezetője megjegyezte, hogy a légicsapások egybeestek a Szíriai Demokratikus Erők (FDS) nevű koalíciós szervezet támadásával. A csoportosulásnak a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái mellett türkmén és arab tagjai is vannak. Az FDS tavaly október végén indított nagyszabású offenzívát el-Haszake tartományban az IÁ ellen, a nemzetközi szövetség légierejének támogatásával. Azóta mintegy 1400 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza a dzsihadistáktól.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború mintegy negyedmillió ember életét követelte, egyben a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott, lehetővé tette továbbá, hogy az Iszlám Állam ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét.

Forrás: MTI