Szaakasvili államcsínyt emlegetMihail Szaakasvili szerint az országban oligarchikus államcsíny történt kedd este.

szaakasvili_porosenko

Mihail Szaakasvili, Odessza megye kormányzója szerint Arszenyij Jacenyuk megbuktatásának sikertelensége arra utal, hogy az oligarchák államcsínyt hajtanak végre az országban. A parlamentben február 16-án megtartott Jacenyuk elleni bizalmatlansági szavazás nem hozott eredményt, mert nem gyűlt össze az ehhez szükséges szavazatok száma. Mellesleg három kárpátaljai képviselő is Jacenyuk kormányon maradása mellet szavazott: Mihajlo Lanyo,  Horváth Róbert és Valerij Luncsenko. Brenzovics László támogatta Jacenyuk leváltását.

Egyes képviselők szerint a szavazás csődbe juttatását jól megszervezték és ezért Petro Porosenko, Ukrajna elnöke a felelős az ország oligarcháival együtt.

„Tegnap valami olyan történt, ami mindig elkerülhetetlen, amikor egy forradalom után nem történnek forradalmi reformok – restaurálták a régi rendszert. Szerintem tegnap egy oligarchikus államcsíny történt. Úgy, mint ahogy a narancsos forradalom sikertelensége után Janukovics került hatalomra, tegnap Ahmetov és a többi oligarcha, akik a szavazataikkal hatalmon hagyták a kormányt és megint átvették fölötte az irányítást”

– írta Szaakasvili a Facebook oldalán.