Szaakasvili államcsínyt emleget


Mihail Szaakasvili szerint az országban oligarchikus államcsíny történt kedd este.

Mihail Szaakasvili, Odessza megye kormányzója szerint Arszenyij Jacenyuk megbuktatásának sikertelensége arra utal, hogy az oligarchák államcsínyt hajtanak végre az országban. A parlamentben február 16-án megtartott Jacenyuk elleni bizalmatlansági szavazás nem hozott eredményt, mert nem gyűlt össze az ehhez szükséges szavazatok száma. Mellesleg három kárpátaljai képviselő is Jacenyuk kormányon maradása mellet szavazott: Mihajlo Lanyo,  Horváth Róbert és Valerij Luncsenko. Brenzovics László támogatta Jacenyuk leváltását.

Egyes képviselők szerint a szavazás csődbe juttatását jól megszervezték és ezért Petro Porosenko, Ukrajna elnöke a felelős az ország oligarcháival együtt.

„Tegnap valami olyan történt, ami mindig elkerülhetetlen, amikor egy forradalom után nem történnek forradalmi reformok – restaurálták a régi rendszert. Szerintem tegnap egy oligarchikus államcsíny történt. Úgy, mint ahogy a narancsos forradalom sikertelensége után Janukovics került hatalomra, tegnap Ahmetov és a többi oligarcha, akik a szavazataikkal hatalmon hagyták a kormányt és megint átvették fölötte az irányítást”

– írta Szaakasvili a Facebook oldalán.