Új migránshullám a Fekete-tengeren át?


Új útvonalon érkezhetnek idén a menekültek Magyarországra, akik jóval többen is lehetnek.

A migránsok útvonalát jelző térképek is átrajzolódnak, az új „vándorlási” út pedig Ukrajnán keresztül vezethet Magyarország felé. Az útvonalakat elemző szakértők szerint a menekültek a törökországi Isztambulból hajóval szelik át a Fekete-tengert, majd Odesszánál érnek partot. Egy ilyen kompút nagyjából 250 dollárba, azaz 70 ezer forintba kerül. Ezután a menekültek már könnyűszerrel eljutnak akár vonattal is Munkácsra, onnan pedig Záhonyba – írja a Blikk.

Az Ukrajnában uralkodó polgárháborús állapotok miatt akár arra is hivatkozhatnak, hogy egy nem biztonságos harmadik országból érkeznek. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ez nem lesz hivatkozási alap. Ukrajna, amelynek négy uniós állammal is van közös határa, meglehet, hogy hagyja a menekülteket átutazni az országon.

“Az uniós országok akár órák alatt lezárják a határokat, amelyeket védeni is fognak. Nem hiszem, hogy ebből a térségből egy új Görögország lenne” – magyarázta Nógrádi, aki szerint a migráción kívül még két kihívás vár a világra 2016-ban: az ukrán válság, valamint a tíz éven belül megszülető Nagy-Albánia.