Fegyelmi indult az Európa Liga-meccsen Putyinnak kampányoló focistával szemben


Az UEFA fegyelmi eljárást indít Dmitrij Taraszovval, a Lokomotiv Moszkva orosz labdarúgójával szemben, aki Törökországban a Fenerbahce elleni Európa Liga-mérkőzésen egy Vlagyimir Putyint ábrázoló trikót viselt – rájátszva a két nemzet között konfliktusra.

A 28 éves Taraszov az isztambuli mérkőzés lefújása után mutatta meg a meze alatt viselt pólóját, amelyen Putyin arcképe és alatta

“A legudvariasabb elnök”

felirat szerepelt. Szimpátiaakcióját nem véletlenül időzítette a Fenerbahce elleni találkozóra, hiszen az orosz-török diplomáciai kapcsolatok jelentősen megromlottak, miután a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászrepülőgépet.

“Ő az én elnököm. Tisztelem őt, és úgy döntöttem, megmutatom, hogy kész vagyok ezt bárhol kifejezni. A pólómra felírtam mindent, amit el akartam mondani”

– nyilatkozta szűkszavúan Taraszov a 16 közé jutásért zajló párharc első meccsének elvesztése (2-0) után. Az R-Sport orosz hírügynökség UEFA-közeli forrásból úgy értesült, hogy legalább tíz mérkőzésre eltilthatják a játékost, és a Lokomotiv is számíthat szankciókra, mivel az európai szövetség általában nagyon komolyan fellép a politikai tartalmú üzenetek ellen.

Igor Lebegyev országgyűlési képviselő, az Orosz Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottságának tagja élesen bírálta, ostobaságnak nevezte Taraszov tettét.

“Futballistaként tisztelem őt, de megbocsáthatatlan, amit csinált. A hazafiság nem jeleníthető meg trikókon vagy képeken. A Fenerbahce elleni 3-0-s győzelem lett volna a legmagasabb szintű hazaszeretet megfelelő kinyilvánítása”

– magyarázta a politikus.

mti