Március elsején az EU lezárhatja határait a migránsok előtt

migransok1

Március elsejével teljesen lezárja a határait az Európai Unió a közel-keleti migránsok előtt, így azok sem léphetnek majd be többé, akik háborús övezetből érkeznek – közölte brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva szerdán a Danas című szerb napilap a honlapján.

Az újság értesülései szerint fokozatosan zárják majd le a határokat, előbb az iraki, majd az afganisztáni, végül a szíriai állampolgárokat sem engedik be. A Danasnak nyilatkozó meg nem nevezett források szerint

ezeknek a szigorításoknak az “előszelét” lehet tapasztalni a szlovén-horvát, valamint a szerb-macedón határon.

A gyakorlatban ez azt jelenti – részletezték -, hogy ellenőrzik, a migránsok háborús övezetből érkeztek-e, a családtagjaik már az Európai Unióban vannak-e, milyen dialektusban beszélnek, milyen dokumentumaik vannak.

A lap információi szerint az uniós politikusokat némileg megzavarta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kijelentése, miszerint Szerbia annak ellenére, hogy nem uniós tagország, hajlandó részt vállalni az migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszerből, ugyanakkora hatezer bevándorló ideiglenes elszállásolásának bejelentése nem ugyanazt jelenti, mint amire a kvótarendszer valójában vonatkozna.

Aleksandar Vucic valójában azokról beszél, akik az országban rekedhetnek, nem a migránsok közvetlen befogadásáról – írta a Danas brüsszeli forrásaira hivatkozva.
A szerbiai menekültügyi főbiztosság tájékoztatása szerint jelenleg körülbelül két-háromezer migráns érkezik naponta, így a hatezres limitet két-három nap alatt érné el az ország, azokat pedig, akik Szerbiában rekednek tizenhét befogadóközpontban helyeznék el országszerte. Ezekben a központokban csak átmeneti szállást tudnak biztosítani a bevándorlóknak, akik számára más elhelyezést kell találni, ha hosszabb távon is a nyugat-balkáni országban akarnának maradni.

A szerb kormányfő a múlt héten úgy fogalmazott:

dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait a migránsok előtt, mert egy ilyen forgatókönyv esetében valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így járna el, és akkor Szerbiának is lépnie kellene,

ugyanakkor leszögezte, hogy országa nem épít kerítést a határain. Ivica Dacic külügyminiszter ehhez kapcsolódóan a hét végén azt mondta, hogy ha kell, Szerbia is lezárja a határokat, ugyanakkor ő is megerősítette, hogy nem kerítés emeléséről lenne szó.
Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán – azt követően, hogy Horvátország több mint kétszáz migránst toloncolt vissza Szerbiába – leszögezte: országa nem lesz a migránsok gyűjtőközpontja, azok akik beléptek Szerbiába, de nem mehetnek tovább a nyugat-európai országok felé, vissza lesznek toloncolva abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.