Megtorpant az Iszlám Állam


Az utóbbi hónapokban megtorpant az a dinamikus ütem, amellyel az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet növelni tudta angol nyelvű, toborzásra és szélsőséges ideológiájának terjesztésére használt fiókjainak elérését a Twitter közösségi hálózaton – olvasható az amerikai George Washington Egyetem szélsőségességet kutató programjának  tanulmányában.

Az Iszlám Államhoz kötődő Twitter-fiókokat 2015 júniusa és októbere között vizsgáló kutatás úgy találta, hogy az Iszlám Állammal szimpatizáló, egyszerűen fellelhető, angol nyelvű Twitter-oldalak száma tartósan ezer alatt maradt, e fiókok felhasználói többnyire elszigetelődtek, és jobbára egymás közötti interakciókat bonyolítottak.

A múlt hónapban a Twitter közölte, hogy több mint 125 ezer, a terrorizmushoz kötődő oldalt szüntettek meg 2015 közepe óta, és ezek többségét az Iszlám Állammal hozták összefüggésbe. A vállalat hozzátette, hogy csak más felhasználók által bepanaszolt Twitter-fiókokat szüntet meg, azonban jelentősen növelte a panaszokat megvizsgáló munkatársai számát.

Amerikai kormányzati tisztségviselők korábban bírálták a közösségi oldalt, mert túlságosan engedékenynek tartják a megjelenő tartalmak korlátozása terén.

A friss tanulmány szerint a washingtoni Fehér Ház, az amerikai elnökjelölt-aspiránsok és civil szervezetek felől érkező nyomás ellenére a közösségi oldalak közül továbbra is a Twitter a legkevésbé aktív a tartalomszabályozás területén.

A kutatás a tavaly novemberben az Iszlám Állam tagjai által elkövetett, százharminc halálos áldozatot követelő párizsi merényleteket megelőzően készült. Azóta még erőteljesebbé vált a fellépés a terrorcsoport internetes jelenléte ellen.

Az Iszlám Állam, amely 2014 nyara óta jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, külföldi tagok toborzására és szélsőséges ideológiájának terjesztésére előszeretettel használja a közösségi oldalakat.