“Nagyon veszélyes” Radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek


Irakban “nagyon veszélyes” radioaktív anyagot loptak el ismeretlenek tavaly, amelyet piszkos bombához is felhasználhat az Iszlám Állam, ha a kezükbe jut – jelentette szerdán a Reuters hírügynökség.

A hírügynökség a bagdadi környezetvédelmi minisztérium egyik kiszivárgott dokumentumára, valamint hét biztonsági, minisztériumi, illetve tartományi illetékesre hivatkozik.

A radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották,

amikor tavaly novemberben eltűnt a dél-iraki Bászra városában a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából – olvasható a hírügynökség birtokába került dokumentumban, aminek a tartalmát az illetékesek is megerősítették.
Az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva elzárkózott az eset kommentálásától. Az amerikai vállalat bagdadi szóvivője nem nyilatkozott, s a Weatherford houstoni székhelyéről sem válaszoltak a hírügynökség ismételt megkereséseire.

A dokumentum szerint a “nagyon veszélyes radioaktív anyag” az Irídium 192-es izotópja,

amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának gammasugárzással történő vizsgálatára használnak az esetleges anyaghibák felfedezésére.
Az iraki környezetvédelmi minisztérium egyik neve elhallgatását kérve nyilatkozó bászrai illetékese elmondta, hogy az ellopott készülék nagyjából 10 gramm Irídium 192-est tartalmazott kapszulákba zárva.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es számú kategóriába sorolja az izotópot, vagyis

helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat azoknak, akik perceket, vagy órákat töltenek a közvetlen közelében, és halálos lehet, ha az illetők több óráig vagy napig vannak kitéve a sugárzásnak.

A radioaktív izotópot gyógyászati célokra, rákbetegség kezelésére is felhasználják.
“Attól tartunk, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam kezébe kerülhet. Egyszerűen hozzáilleszthetik egy robbanószerkezethez, hogy piszkos bombát készíthessenek” – mondta egy vezető biztonsági illetékes. A “piszkos bomba” nem számít atomfegyvernek, hanem olyan hagyományos robbanószerrel párosított sugárzó anyag, amely robbanásakor radioaktív anyaggal szennyezi a környezetet.

A bászrai hadműveleti parancsnokság egyik szóvivője szerint az iraki hadsereg, rendőrség és titkosszolgálatok “éjt nappallá téve” dolgoznak azon, hogy megtalálják a radioaktív anyagot.

mti