Szalókán új iskola születik


Örömteli esemény ragyogta be Szalókát szerda délelőtt, ugyanis ünnepélyes keretek közt helyezték el az ungvári járási település új magyar iskolájának és a hozzá tartozó tornateremnek az alapkövét, mi alá időkapszulát rejtettek – olvasható a Karpatskij Objektiv helyszíni tudósításában.

 A Szalókai Általános Iskola jelenleg egy 130 éves épületben működik. Az elmúlt években a tanintézmény fokozatosan „kinőtte” az épületet, emiatt váltott műszakban kénytelenek tanulni a diákok. Ezek alapján bátrán kijelenthetjük, hogy már rég megérett az idő arra, hogy az intézmény egy új, modern épületet kapjon. Az új iskola és tornaterem a régi mögött a Stichting Metadidomi Foundation nevű holland segélyszervezet jóvoltából  épül majd fel kettő-négy éven belül.

Az alapkő-letételi ceremónián részt vett többek között Barta József a Kárpátaljai Megyei Tanács első alelnöke, Anatolij Szinisin, az ungvári járási közigazgatás elnöke, Marianna Mihajlisin, a járási oktatási osztály vezetője, Jacob Koppenaal, a Stichting Metadidomi Foundation holland segélyszervezet ukrajnai projektjének koordinátora, Bátori József megyei képviselő, az Ungi Református Egyházmegye főgondnoka, Balogh Attila, helyi lelkipásztor, az Ungi Református Egyházmegye esperese, Biró Sándor, Szalóka polgármestere és Bakura János iskolaigazgató, nem utolsó sorban a község apraja-nagyja.

„Ez az esemény valóban ünnepi, hisz a mostani nehéz időkben ritka, hogy valami új épüljön. Ugyanakkor ez egy boldog, felemelő pillanat, ugyanis míg a kelet-ukrajnai harcokban lerombolják azt, amit emberek évekig építettek. Addig a békés Kárpátalján valami új és a gyerekek számára hasznos épülhet fel” – fogalmazott köszöntőjében Barta József.

A rendezvényt a gyerekek ünnepi előadása zárta.