Törökország bosszút forral


Recep Tayyip Erdogan török elnök az önvédelem nevében megtorlást helyezett kilátásba, miután tegnap este Ankarában egy öngyilkos merénylő legalább huszonnyolc embert megölt, hatvanegyen pedig megsebesültek a terrortámadásban.

Egy robbanószerekkel megpakolt kocsi hajtott a katonai buszokhoz, és ott robbantotta fel magát a merénylő. Még senki nem vállalt felelősséget a támadásért, de a nyomozások jelenlegi állása szerint a merénylő a szír Salih Necar  volt, aki a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) állt kapcsolatban

A robbantás a parlament és a hadsereg vezérkarának főhadiszállása közelében történt. A szemtanúk szerint a robbantás hangját az egész városban hallani lehetett, a helyszínről sokáig sűrű füst szállt fel. Az áldozatok közt voltak civilek is, de többségük katona, ma temetik el őket.

Az Amerikai Egyesült Államok elítélte a robbantást, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője, Ned Price azt mondta, hogy a NATO-szövetséges Törökország mellett állnak a tragédiában.

Szerdán még egy török illetékességű robbantás történt: Stockholmhoz közel egy török kulturális központnál robbantottak, de a merényletben csak az épület sérült meg, emberek nem. Egyelőre még nem tisztázott, hogy a két esetnek köze van-e egymáshoz.

Az ankarai merénylet utáni órákban Erdogan sajtótájékoztatót tartott. Erdogan a támadás miatt azerbajdzsáni tervezett utazását mondta le, míg Ahmet Davutoglu miniszterelnök a brüsszeli találkozóját törölte .

Törökország az elmúlt hónapokban több terrortámadás célpontjává is vált, és egyre növekszik az az aggodalom, hogy további és még nagyobb merényleteket hajthatnak végre az országban. A kormány szóvivője szerint ez a mostani támadás is egy jól felépített, előre kidolgozott tervet követett.

Legutóbb januárban hajtottak végre több áldozatot követelő támadást Törökországban. Októberben szintén Ankarában történt terrortámadás:  két öngyilkos merénylő több, mint 130 embert gyilkolt meg. Júliusban pedig az Iszlám Állam zsihádistái a szíriai határ közelében öltek meg legalább harminc kurdot.

A kurd PKK már évtizedek óta azért harcol, hogy a kurd kisebbség autonómiát kapjon Törökországtól – ezért számos támadást hajtottak már végre a török biztonsági erők ellen. Eközben Törökország is csatlakozott az Iszlám Állam elleni háborúba, amely tovább fokozza a félelmet.