Vámkedvezmény: Ukrajna elherdálja a kvótáit


Az ukrán exportőrök másfél hónap alatt kimerítették az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi egyezmény által nyújtott éves vámmentes kvótát (mennyiségi korlátot) a kukorica, a méz, valamint a szőlő- és almalé kivitelére – jelentette be Ukrán Mezőgazdasági Vállalkozások Klubja.

„Az Európai Unió és Ukrajna között kötött szabadkereskedelmi megállapodás szerint 2016-ban Ukrajna 400 ezer tonna kukoricát, 5 ezer tonna természetes mézet, illetve 10 ezer tonna alma és szőlőlevet exportálhat az EU-ba vámmentesen. Ám az ukrán exportőröknek az éves mennyiségi korlátot sikerült másfél hónap alatt teljesen kimeríteniük” – írja a klub sajtóközleményére hivatkozva az Unian hírügynökség. A nyilatkozatból az is kiderül, hogy lassan az árpa (már 90 százaléknál jár), az árpadara és liszt (63 %), a búza (55 %), a zab (45 %), a feldolgozott paradicsom (44 %) is eléri vámmentes kvóta felső határát.

Az Unian emlékeztet, hogy a szárnyashús behozatali kvótája erre az évre már korábban elfogyott, ugyanis február 1-én az ukrán importőrök elérték az éves 18 tonnás felső határt.