A Krím felett az ég… Hol szabad repülni, ki irányít?


Amit a híradások nem említenek: két légi útvonal nyílt újra a félszigettől nyugatra. EASA: a Krím légtéréért is Ukrajna felel.

Orosz hírforrások tulajdonképp elégedett tálalásban közölték, hogy az európai légügyi hatóság, az EASA megfogalmazásuk szerint engedélyezte a Krím feletti polgári légi forgalmat, javasolva, hogy a légitársaságok „tegyék megfontolás tárgyává” a félsziget feletti légtér használatát – tudta meg a iho.hu.

A sajtóban, így például a Wall Street Journal internetes kiadásában megjelent hír ugyanakkor a továbbra is oroszok által birtokolt Krím feletti légtérnyitásról érdekes mód ukrajnai diplomáciai sikerként ír, míg az orosz tálalások azt érzékeltetik, hogy az európai döntés valójában egyfajta elismerése a területszerzésnek, a Krím félsziget Oroszországhoz való tartozásának.

Az IHO ugy tudja, hogy az EASA kiadványának ajánlási szakasza világossá teszi, hogy a repülési tervekbe mostantól két légi útvonal dolgozható bele:

az L851 és az M856, amelyek az EASA szerint is (eredetileg) a szimferopoli FIR-hez, irányított légtérhez tartoznak, ugyanakkor a „releváns légi navigációs információkat” ezekhez (továbbra is) Ukrajna biztosítja.

Bővebben itt olvashat róla.