Ferenc pápa szerint Donald Trump nem keresztény


Ferenc pápa szerint az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump nem keresztény, mert nem hidat akar építeni, hanem falat akar emelni az amerikai-mexikói határon. A republikánus elnökjelölt-aspiráns azonnal reagált is, és szégyenteljesnek nevezte a pápa kijelentését.

Az egyházfő Mexikóból hazafelé tartva, a pápai repülőgépen nyilatkozott. Ferenc pápa – miközben leszögezte: nem akar tanácsot adni az amerikai katolikusoknak, hogy kire voksoljanak az őszi elnökválasztáson – újságírókkal beszélgetve fejtette ki véleményét Donald Trump bevándorlással kapcsolatos nézeteiről és állásfoglalásairól.

“Az az ember, aki nem hidak, hanem csakis falak építésében gondolkodik – bárhol legyenek is ezek a falak – nem keresztény.

Ez nincs benne az evangéliumban” – fogalmazott Ferenc pápa. Arra a kérdésre, hogy “jó katolikus szavazhat-e erre az emberre”, a pápa így felelt: “Nem kívánok ebbe belefolyni. Csak azt mondom, hogy ez az ember – ha tényleg ilyesmit mondott – nem keresztény. De meg kell vizsgálni, hogy valóban ezt és így mondta-e, s ez ügyben tartsuk fenn a kételkedés jogát”.

Donald Trump reagálásában szégyenteljesnek nevezte az egyházfő szavait.

“Amikor egy vallási vezető kétségbe vonja valaki hitét, az szégyenteljes. Büszke vagyok arra, hogy keresztény vagyok

és elnökként nem engedem majd meg, hogy a kereszténységet állandóan támadják, gyengítsék, ellentétben azzal, amit a jelenlegi elnökünk tesz. Egyetlen vezető – köztük egyetlen vallási vezető – sem lenne jogosult kétségbe vonni más vallását vagy hitét” – hangoztatta Trump egy dél-karolinai találkozón felolvasott nyilatkozatában.