Hivatalosan is megszűnt a kijevi kormánykoalíció


Leszögezhető: hivatalosan is szétesett a kijevi kormánykoalíció. A bejelentést már Volodimir Grojszman házelnök is megtette ma a parlamentben – írja a korrespondent.net.

Ismertette, hogy a Batykivscsina után megérkezett a Szamopomics frakciójának a koalícióból történő kilépésének nyilatkozata, amivel a minimálisan szükséges 226 képviselői létszám alá esett a parlamenti többség, azaz a kormány elveszítette támogatását a törvényhozásban.

Az Európai Ukrajna névre keresztelt koalíció 2014. november 27-én alakult meg az előtte egy hónappal megtartott parlamenti választások eredményeként. Akkor még 302 képviselőt alkotott a többség, de 2015 szeptemberében elsőként vált ki abból a Radikális Párt, ami után 281-re csökkent a képviselők száma. A Batykivscsina és a Szamopomics távozásával pedig megszűnt a szükséges többség is.

Most két verzió lehetséges, a Petro Porosenko Blokkra és a Népfrontra korlátozódott koalíció visszacsalogatja a radikálisokat, amire vezérük, Oleg Lajasko mutat is hajlandóságot, vagy pedig az államfő feloszlatja a parlamentet. Erre akkor van jogi lehetősége, ha egy hónapon belül nem alakul új többség.

Most pár hétig nem lesz ülésezés a törvényhozásban, ez pedig lehetőséget teremt a háttéralkuk megszületésére.