Megoldódni látszik a kamionos háború


Megegyezés született az orosz és az ukrán fél között az egymás országain áthaladó tranzitcélú teherforgalomról, tudósított a pozitív fejleményről a moszkvai külügyi tárca.

A Korrespondent híroldalon megjelent információ alapján egyéb részletek nem derülnek ki a megegyezést illetően. Csupán az előzményeket veszik kronológiai sorrendbe. Például azt, hogy az egész balhé azzal kezdődött, hogy miután Lengyelország megtiltotta a tranzitforgalmat az orosz nyergesvontatók számára, azok Kárpátaljának vették az irányt.

Csakhogy február 12-én a megyénkbe vezető hágón a Jobb Szektor aktivistái és más nacionalisták útját állták az orosz rendszámú kamionoknak.

Napokon belül Ukrajna több, mint tíz megyéjében csatlakoztak ehhez az értelmetlen akcióhoz. Válaszul Oroszország kitiltotta útjairól az ukrán teherautókat. Mindkét ország területén több száz kamion torlódott fel, ami után a két fél megállapodott, hogy első lépésben legalább ezek biztonságban hazatérhessenek. Ez megtörtént, most pedig talán végleges, megnyugtató megállapodásra jutott Kijev és Moszkva a jövőt illetően is. Csak az a kérdés, hogy

az ukrán kormány miként tudja rávenni saját nacionalistáit, hogy ne csináljanak újabb balhékat az orosz járművekkel.