Rendőri kíséretet kapnak az orosz kamionok


Február 19-én négy orosz teherautó kelt át az ukrán-szlovák határátkelőn, amit az ukrán rendőrök egészen a fehérorosz határig fognak kísérni.

A kárpátaljai rendőrök az alsóvereckei  megye határáig kísérik majd a kamionokat, innen a következő megye rendőrei veszik át. A teherautó sofőrök viszonylag pozitívan fogadják ezt a kezdeményezést. Egyesek szerint a rendőrök kíséretében sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat.

A rendőrségnek az a célja ezzel az akcióval, hogy megelőzze a lehetséges konfliktusokat és a további blokádokat – írja a mukachevo.net.

Közben az orosz és a lengyel kormány megegyezett a 2016 végéig érvényben lévő tranzitszállításokról – írta a Ria Novosztyi. Erről Jerzy Schmidt, a lengyel infrastrukturális és építkezési miniszter helyettese nyilatkozott.

“Remélem március végén vagy áprilisban aláírjuk az engedélyeket, ami az év végéig lesz érvényben” – mondta Schmidt.

Az orosz tranzitszállításokat február elsején tiltották be a lengyelek, de csak azért, mert lejárt az erről szóló engedmény határideje. Ezután kényszerültek a kamionok Ukrajnán keresztül elérni európai céljukat. Ekkor az ukrán nacionalisták az ország számos pontján megállitották, és blokkolták az orosz kamionok forgalmát.