Újra beindulhat az ukrán-magyar határon az üzemanyag turizmus


Itt az idő, hogy az üzemanyag “kereskedők” újra beindítsák a hatalmas üzemanyagtartállyal rendelkező amerikai járgányaikat, mert Magyarország mostantól nem ellenőrzi a tartályokban lévő üzemanyagot.

A Mukachevo portál újságírója személyesen győződött meg arról, hogy a magyar-ukrán határon már nem él az üzemanyag-bélyeg rendszer, amikor is beutazásnál egy papírcetlire fel kellett tüntetni a kilométeróra állását és az autóban lévő üzemanyag mennyiséget, kiutazásnál pedig megadni, hogy mennyit utaztunk és mennyi üzemanyag maradt.

Annak idején a procedúrát azért vezették be, hogy kiszűrjék azokat, akik üzemanyagot csempésztek törvénytelenül Magyarországra.

Ezeket a korlátozó intézkedéseket 2012. március elsején vezették be, és ennek értelmében egy jármű egy héten csak egyszer utazhatott be Magyarország területére teljes üzemanyagtartállyal. A határmenti települések lakóinak az üzemanyag csempészet is bevételforrást jelentett, hisz a két országban eléggé érezhető volt a különbség az üzemanyag árakban. Az intézkedés bevezetése közben a vámosok azzal érveltek, hogy az üzemanyag-csempészet miatt a magyar kormány milliárdos veszteségeket szenved a befizetetlen adó miatt. A két ország üzemanyag árai között még most is van különbség. Magyarországon egy liter gázolaj egy euró körül van, míg Ukrajnában majdnem kétszer olcsóbb. Nem nehéz rájönni arra, hogy a bélyegrendszer eltörlése mit vált ki a határon.