Ukrajna kész különleges műveletekben együttműködni a NATO-val


A NATO és az ukrán fegyveres erők vezérkara különleges műveletekben történő együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot – közölte Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök pénteken a Facebook közösségi portálon.

A közlemény szerint Marshal Webb, az atlanti szövetség különleges erőinek parancsnoka által vezetett NATO-küldöttség kijevi látogatása során írták alá a dokumentumot – írja az MTI.

Muzsenko beszámolója alapján a NATO-delegáció látogatásának fő célja az volt, hogy

megismerkedjen az ukrán különleges műveleti alakulatok létrehozásának folyamatával, valamint az, hogy segítséget nyújtsanak az említett alegységek fejlesztésében.

Ukrajna és a NATO tavaly decemberben műszaki együttműködésről írt alá útitervet. Ennek keretében az atlanti szövetség segítséget nyújt az ukrán hadseregnek áttérni a NATO-ban alkalmazott haditechnikai szabványokra. Ezt megelőzően 2015 szeptemberében Ukrajnában járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A látogatás keretében született meg a megállapodás Kijev és a katonai szövetség között a haditechnikai együttműködésről.

Petro Porosenko ukrán elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijevi látogatásakor kijelentette, hogy

az előző ukrán vezetés által képviselt katonai semlegesség politikája “bűncselekmény” volt az ukrán állam érdekei ellen.

Viktor Janukovics előző elnök – akit a kijevi Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben eltávolítottak tisztségéből – állította le Ukrajna NATO-csatlakozási felkészülését még 2010-ben.

mti