UNICEF: félmillió gyermek érintett az ukrajnai konfliktusban


Az ukrán válság súlyosan érinti 580 ezer gyermek életét, akik a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségekben és a frontvonalakhoz közel élnek – közölte az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) – írja az MTI.

A világszervezet csütörtökön késő este kiadott közleményében azt írta, hogy a kelet-európai országban mintegy 200 ezer gyerek – több mint az érintettek egyharmada – pszichoszociális támogatásra szorul.

Giovanna Barberis, az UNICEF ukrajnai képviselője hangsúlyozta, hogy a két éve tartó erőszak, bombázás és félelem kitörölhetetlen nyomot hagyott a kelet-ukrajnai gyerekek ezreinek lelkében. Hozzátette, az UNICEF-nek sürgősen el kell érnie ezeket a fiatalokat, hogy fizikai és pszichológiai szükségleteiket ki tudják elégíteni. Barberis a harcoló feleket arra szólította fel, hogy biztosítsák a gyermekalap munkatársainak biztonságos mozgását és azt, hogy a segélymunkások korlátozás nélkül elérhessék a szenvedő gyermekeket.

A világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a

hideg időjárás, a fűtőanyagok hiánya és a szén megemelkedett ára miatt megnőtt a légzőszervi megbetegedések kockázata a gyermekek körében, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés akadályozása és a gyógyszerhiány járványok kitörésével fenyeget.

Az UNICEF idén 54,3 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé, hogy a konfliktus sújtotta térségben élő, rendkívül sebezhető helyzetben lévő gyermekek alapvető humanitárius szükségleteit biztosítani tudják – közölte az mti.