Zsold hiányában leszerelik az iraki félkatonai alakulatokat

Hawthi Shiite rebels chant slogans at the compound of the army's First Armored Division, after taking it over, in Sanaa, Yemen, Monday, Sept. 22, 2014. Heavily armed Yemeni Shiite militiamen took over the headquarters and house of a powerful army general allied to Sunni Islamists on Monday and set up checkpoints across the capital, Sanaa, after sweeping across the city as the general and his allies fled and went into hiding. (AP Photo/Hani Mohammed)

Az iraki kormány leszereli a hadsereget támogató milicisták egy részét pénz hiányában, amit az olajárak csökkenése okoz – közölte csütörtökön az egyik fegyveres csoport szóvivője.

Karim an-Núri, a Mozgósított Népi Erők – a jobbára síita milíciák ernyőszervezete – szóvivője az amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy

a félkatonai alakulatok létszámát várhatóan 30 százalékkal csökkentik.

A kormány oldalán mintegy 130 ezer ilyen fegyveres harcol.
An-Núri szerint a leszerelés nem fogja befolyásolni az Iszlám Állam elleni harcot Irak északi és nyugati részében, ahol a dzsihadista terrorszervezet nagy területeket tart megszállva. Szerinte a létszámcsökkentés főként az adminisztratív és logisztikai részlegekre fog kiterjedni. Azt nem tudta megmondani, hogy hány fegyverest küldenek haza.

A síita milíciák 2014 közepén csatlakoztak az Iszlám Állam elleni harchoz, amikor az iraki hadsereget lerohanta a terrorista szervezet.A szunnita törzsek fegyvereseinek egy része később lépett szolgálatba.

A hírügynökség szerint a félkatonai egységek fizetésének csökkentése valószínűleg nem fog harctéri vereségeket okozni. Az iraki költségvetés 95 százalékos mértékben függ az olajbevételektől, amelyek erőteljesen leapadtak az elmúlt évben. A gazdaságban megszorításokról döntöttek, és összevontak több minisztériumot, megszüntettek kormányzati pozíciókat.

mti