Az amerikai elnök telefonon egyeztetett a török államfővel


Barack Obama washingtoni idő szerint pénteken délután felhívta telefonon Recep Tayyip Erdogan államfőt, és segítséget kért tőle a szíriai Kobani városát körülzáró Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Erdogan korábban azt nyilatkozta, hogy az Ankarában robbantást végrehajtó szíriai kurd csoport amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen – írja az MTI.

A Fehér Ház közleménye szerint az Obama-Erdogan megbeszélést a Kobani körül kialakult helyzet és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen teendő újabb lépések kérdése uralta. Az amerikai elnök egyúttal megbecsülését fejezte ki a török államfőnek azért, mert hazája több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, köztük éppen a török-szír határon lévő Kobaniból menekülőket is. A két politikus – a Fehér Ház közleménye szerint – megvitatta az afganisztáni helyzetet is.

A török államfő korábban azt nyilatkozta, hogy

az a kurd csoport, amelynek öngyilkos merénylője szerdán Ankarában elkövette a robbantást – s amely önmagát a Kurdisztáni Szabadság Sólymainak nevezi – amerikai fegyvereket használt polgári lakosok ellen.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken cáfolta ezt, s közleményében leszögezte: “az Egyesült Államok semmiféle fegyvert nem adott a kurd milicisták csoportjának”.

Washington egyébként a szíriai kurd harcosokat hasznos szövetségesnek tekinti az Iszlám Állam dzsihadistái elleni harcban, Ankara azonban terrorista csoportoknak minősíti őket, amelyek kapcsolatban állnak a törökországi kurd lázadó csoportokkal.

(mti)