Jacenyuk: Porosenko nem úgy gondolta


Meggyőződésem szerint Petro Porosenko államfő nem akart lemondatni – reagált az ukrán elnök keddi közleményére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök péntek délutáni tévészereplésében.

Ahogy arról korábban írtunk Porosenko még a keddi megbukott kormányfői bizalmatlansági indítványról tartott szavazás előtt felszólította Arszenyij Jacenyukot a távozásra. Az államfő óhaját az elnöki hivatal közölte egy sajtónyilatkozatban. Porosenko szerint most már nem elég a kormány átalakítása, annak teljes cseréje, megújítása jelenthet csak kiutat a súlyos belpolitikai válságból.

„Az elnök közleményében nem kormányváltást, csak kormányátalakítást kért. Bizonyos politikai erők teljesen félreértelmezték ezt az egészet” – vélekedett a miniszterelnök. Hozzátette, hogy nem felhőtlen a viszonya az elnökkel, de a jelenlegi körülmények között egyáltalán nincs szó személyeskedésről.

„Gyakorlatilag napi kapcsolatban vagyunk Porosenkóval, felvázoltam neki is a lehetséges forgatókönyveket: ha lemond a kormány, kikből áll össze a következő kabinet, lesz-e parlamenti többség, és a legfontosabb van-e cselekvési terv?” – húzta alá Jacenyuk.

„Egyes képviselők felismerték, milyen kockázatokkal járna egy kormányváltás. Destabilizálta és káoszba taszította volna az országot, új választást kellett volna kiírni. Bizonyos politikusok viszont nem akarnak előrehozott választásokat”

– vélekedett a kormányfő arról, miért nem buktatták meg.