Jacenyuk: Porosenko nem úgy gondolta

porosenko_jacenyuk

Meggyőződésem szerint Petro Porosenko államfő nem akart lemondatni – reagált az ukrán elnök keddi közleményére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök péntek délutáni tévészereplésében.

Ahogy arról korábban írtunk Porosenko még a keddi megbukott kormányfői bizalmatlansági indítványról tartott szavazás előtt felszólította Arszenyij Jacenyukot a távozásra. Az államfő óhaját az elnöki hivatal közölte egy sajtónyilatkozatban. Porosenko szerint most már nem elég a kormány átalakítása, annak teljes cseréje, megújítása jelenthet csak kiutat a súlyos belpolitikai válságból.

„Az elnök közleményében nem kormányváltást, csak kormányátalakítást kért. Bizonyos politikai erők teljesen félreértelmezték ezt az egészet” – vélekedett a miniszterelnök. Hozzátette, hogy nem felhőtlen a viszonya az elnökkel, de a jelenlegi körülmények között egyáltalán nincs szó személyeskedésről.

„Gyakorlatilag napi kapcsolatban vagyunk Porosenkóval, felvázoltam neki is a lehetséges forgatókönyveket: ha lemond a kormány, kikből áll össze a következő kabinet, lesz-e parlamenti többség, és a legfontosabb van-e cselekvési terv?” – húzta alá Jacenyuk.

„Egyes képviselők felismerték, milyen kockázatokkal járna egy kormányváltás. Destabilizálta és káoszba taszította volna az országot, új választást kellett volna kiírni. Bizonyos politikusok viszont nem akarnak előrehozott választásokat”– vélekedett a kormányfő arról, miért nem buktatták meg.