Oroszország javaslatot tett az ENSZ-nek Szíriáról


Oroszország Szíria szuverenitásának tiszteletben tartására szólító határozattervezetet terjesztett elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A testületben vétójoggal rendelkező nyugati országok azonban máris jelezték, hogy a dokumentum elfogadásának nincs esélye.

A Biztonsági Tanács ülését péntek este hívták össze Oroszország kérésére, mert az orosz kormányt nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet tervez Szíriában és a török hadsereg támadja az Iszlám Állam ellen harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia észak-szíriai állásait.

A határozattervezet nem említi konkrétan Törökországot, de rá utal azzal, hogy

“elítéli Szíria területének folytatódó lövetését”, és azt, hogy nem szűnik meg a fegyveres terroristák Szíriába irányuló áradata és a fegyverek szállítása

– írja az MTI.

Vlagyimir Szafronkov, Oroszország helyettes BT-nagykövete azt mondta, országa nyitott a tárgyalásokra, és kész meghallgatni bármilyen javaslatot a határozattervezettel kapcsolatosan. A vétójoggal rendelkező Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország azonban máris jelezte, hogy az orosz határozattervezetnek “nincs jövője”.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta:

“Valóban az lenne a nagyszerű, ha Oroszország végrehajtaná azt a határozatot, amelyben már megállapodtunk, ahelyett, hogy gyötri a világot a most beterjesztett határozattal”.

A Financial Times című brit lap azt írta, Törökország terveket készít a török hadsereg észak-szíriai bevonulására, Szaúd-Arábia pedig Szíria déli, Jordániával szomszédos területeire küldene katonákat. Az Egyesült Államok megpróbálja lebeszélni őket erről. Barack Obama amerikai elnök pénteken telefonon kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy a török hadsereg fejezze be az YPG észak-szíriai állásainak ágyúzását. Törökország szerint az YPG terrorista szervezet, amely a 28 halálos áldozatot követelő szerdai ankarai robbantás hátterében áll.