Megtörte az orosz bombázás a szír ellenzéket


A szíriai ellenzéki csoportok két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg, azzal a feltétellel, hogy Oroszország leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz – közölte szombaton a Reuters hírügynökség a genfi béketárgyalásokhoz közel álló forrásra hivatkozva – írja az MTI.

A tűzszünet később meghosszabbítható lenne, és – az Iszlám Állammal (IÁ) nem számolva – minden ellenzéki csoportosulás támogatását élvezné. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai–orosz egyeztetések tárgyát képezi – írta a Reuters.

Oroszország és az Egyesült Államok közösen elnököl a szíriai harcok leállítását célzó genfi ENSZ-megbeszéléseken, és a két nagyhatalom katonai vezetői előzetes megbeszélést tartottak a szélesebb körű találkozó előtt.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató forrás szerint az an-Nuszra Fronttal a felek szerint azért kell körültekintően bánni, nehogy polgárháborús káosz alakuljon ki Idlíb tartományban, ahol ez a szervezet más

lázadócsoportokkal együtt harcol a hadsereg ellen. Az an-Nuszra Frontot az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorszervezetnek tartja.Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy héttel ezelőtt azt mondta, hogy a fegyvernyugvás nem terjed majd ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.

mti