Több eljárást indított a rendőrség a Majdan-évfordulón történt kijevi garázdaságok miatt


Eddig négy eljárást indítottak a hatóságok a kijevi orosz bankok, illetve Rinat Ahmetov donyecki milliárdosnak az ukrán fővárosban lévő irodája ellen szombaton elkövetett támadások ügyében – tájékoztatott közleményben a hétvégén az ukrán rendőrség.

Szombaton a két évvel ezelőtti hatalomváltó Majdan-tüntetések áldozataira emlékeztek az ukrán fővárosban. 2014. február 20-án haltak meg a legtöbben a Viktor Janukovics államfő távozását követelő tüntetők közül azután, hogy a karhatalom tagjai tüzet nyitottak rájuk Kijev központjában.
Ismeretlenek a megemlékezések közben utcakövekkel bezúzták két orosz bank, az Alfa és a Szberbank ablakait, előbbibe be is hatoltak, és a pénzintézetben törtek-zúztak.

Ahmetov System Capital Management nevű cégének kijevi irodáját szintén kövekkel dobálták meg ismeretlen tettesek.

A rendőrség közleménye szerint garázdaság, illetve a szétvert bankfiókban dolgozók mobiltelefonjainak és pénztárcáinak eltulajdonlása miatt indítottak eddig eljárásokat. Arról viszont nem tájékoztatott a rendőrség, hogy vettek-e már őrizetbe gyanúsítottakat.

A korábbi híradások alapján az arcukat kendőkkel, símaszkokkal eltakaró rongálók a jobboldali Ukrán Nacionalisták Szervezet (OUN) önkéntes alakulatához tartozók voltak. Bohdan Cservak, a szervezet vezetője viszont vasárnap cáfolta, hogy tagjainak vagy a kelet-ukrajnai harcokban részt vevő önkénteseinek bármi köze lett volna a támadásokhoz. Szavai szerint ők a dél-ukrajnai Mikolajivban emlékeztek meg a Majdan-tüntetések áldozatairól. Hozzáfűzte, hogy nem először próbálják hasonló provokációkkal lejáratni a szervezetet.

“Egy igazi ukrán nacionalista sohasem dob utcakövet egy ukránra, nem játszik össze a Kremllel, és nem takarja el az arcát maszkkal”

– szögezte le az OUN vezetője.

A megemlékezések vasárnap is folytatódtak országszerte. Az éjszaka nyugodtan telt az ukrán fővárosban. Napközbeni jelentések szerint a főtéren, a Majdanon, ahol előző nap egy nagyobb és több kisebb sátrat állítottak fel a megemlékezők, nyugodt a helyzet. A közlekedés zavartalan a belvárosban, atrocitásokról nem érkezett hír. A közrend fenntartásának érdekében viszont továbbra is fokozott készenlétben maradt a rendőrség Kijevben.

 

mti