A DNR deportál egy kémkedéssel vádolt nőt


A Donyecki Népköztársaság Állambiztonsági Minisztériuma Ukrajnába deportálja Marina Csernikovát, az Otvetsztvennie grazsdani (kötelességtudatos állampolgárok – a szerk.) társadalmi szervezet vezetőjét, akit nyugati titkosszolgálatokkal való együttműködéssel vádolnak – tudta meg a tass.ru.

„Megállapításra került, hogy hosszabb időn át kapcsolatot tartott fenn az Egyesült Államok és Nagy Britannia non-profit szervezeteivel, akik finanszírozzák, illetve humanitárius és más tevékenységgel is megbízzák” – nyilatkozta a donyecki minisztérium.

A donbássziak úgy gondolják, hogy a humanitárius tevékenységgel foglalkozó társadalmi szervezetekbe olyan emberek kerültek, akik információval látják el a nyugati hírszerzőket. Bár a minisztérium súlyos váddal illeti a nőt, az beismeri, hogy a nyugati szolgálatok Csernyikova tudta nélkül használták fel őt kémkedésre.

„Jó szándékunk jeléül és a konfliktus békés rendezéséhez híven döntés született Csernyikova átadása mellett az ukrán félnek anélkül, hogy eljárásban részesülne”

– nyilatkozta a donyecki MGB. Csernyikovát 2016. január 29-én fogták el törvénytelen határátlépésért.