Legalább harmincan meghaltak egy pokolgépes támadássorozatban


Legalább 30-an meghaltak és többtucatnyian megsebesültek Damaszkusz egyik síita külvárosi negyedében, egy pokolgépes támadássorozatban – közölte vasárnap a szíriai állami televízió és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

A tájékoztatás szerint összesen négy robbanószerkezet lépett működésbe, ezek közül kettőt autóban rejtettek el, míg a másik kettőt öngyilkos merénylők robbantották fel.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a detonációk a Damaszkusz déli részén található Szajjida Zainab negyedben következtek be. Ebben a városrészben található a síiták legfontosabb szíriai szentélye, Mohamed próféta egyik unokájának mauzóleuma.

A halottak között számos gyerek is van, mivel a támadásokat éppen a tanítási nap végére időzítették – közölte az állami televízió.

A damaszkuszi merényletsorozat néhány órával azután történt, hogy a nyugat-szíriai Homsz városában legalább 46-an vesztették életüket két pokolgépes robbantásban.
A vasárnapi támadásokat a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellenőrzése alatt álló területeken követték el, s azokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet számlájára írják.
Január végén legalább 60-an haltak meg a Szajjida Zainab-i szentély közelében, egy hármas robbantásban, amelyet az IÁ vállalt magára.

mti