Újabb orosz bankokat ért támadás Ukrajnában

People speak near a barricade on fire during clashes between anti-government protesters and Interior Ministry members in Kiev February 18, 2014. Several thousand anti-government protesters clashed with police near Ukraine's parliament on Tuesday, torching vehicles and hurling stones in the worst violence to rock the capital Kiev in more than three weeks. REUTERS/Andrew Kravchenko/Pool (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Az orosz bankok elleni hétvégi kijevi támadások után más ukrán településeken is hasonló támadásokat hajtottak végre ismeretlen tettesek. Hétfőre virradóan felgyújtottak két orosz bankfiókot a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), egy orosz pénzintézet ablakait pedig bezúzták az ország keleti részében lévő, Donyeck megyei Mariupolban – jelentették ukrán hírforrások.

A Lviv megyei kormányzóság sajtószolgálata adott hírt arról, hogy tűz ütött ki az orosz Szberbank és a VTB Bank egy-egy fiókjában. Előbbiből 12 embert kellett evakuálni az oltás közben. Személyi sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek – írja az MTI.

A harcok sújtotta Donyeck megye déli részén, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Mariupol kikötővárosban szintén az orosz Szberbank egyik épületét érte támadás, ismeretlenek bezúzták a pénzintézet ablakait. A városi rendőrség nyomozást kezdett az elkövetők felkutatására.

Közben egy magát Forradalmi Jobboldali Erőknek nevező csoportosulás – amely a hétvégén a Majdanon, azaz a Függetlenség terén lévő Kazackij szállodába vette be magát – bejelentette, hogy új hazafias mozgalmat szerveznek a két évvel korábbi hatalomváltó tüntetések és a kelet-ukrajnai hadművelet résztvevőiből. Állításuk szerint békés úton akarják megvalósítani a Majdan-tüntetések eszméit. Azt akarják, hogy

távozzon hivatalából a jelenlegi kormány és az államfő is. Hétfőn a szállodából “átköltöztek” az Azov alakulat egy belvárosi laktanyájába.A hét végén a Majdanon néhány sátrat vertek fel tiltakozók. Helyszíni jelentések szerint mintegy harmincan töltötték ott a múlt éjszakát. Incidensről nem érkezett hír.

mti