A kelet-ukrajnai konfliktusról tárgyalt a német és a francia külügyminiszter az ukrán kormányfővel


Elsősorban a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel Kijevben.

Ukrán sajtóforrások szerint a német diplomácia vezetője a találkozón bejelentette, hogy március 3-án Párizsban megbeszélést tartanak a “normandiai négyek”, azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország külügyminiszterei – írja az MTI. Reményét fejezte ki, hogy

a párizsi találkozón konkrét döntések születnek majd a konfliktus rendezésére.

A francia külügyminiszter szerint a párizsi találkozó előtti kijevi látogatásuk célja, hogy

kifejezzék, továbbra is ragaszkodnak a tavaly februárban született minszki megállapodásban foglaltak maradéktalan végrehajtásához.

Az ukrán kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Ukrajna, Németország és Franciaország együtt képes Oroszországot a minszki egyezségek végrehajtására kényszeríteni. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy folytatódjanak a tárgyalások a “normandiai formátumban” a Donyec-medencében dúló fegyveres konfliktus rendezésére.

Kijev a felkelőket tartja felelősnek azért, mert megakadt a békefolyamat. A Kijev, Moszkva, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport egyik ukrán tagja, Roman Bezszmertnij a napokban kijelentette, hogy a felkelők módszeresen sértik meg az első lépésekként tűzszünetet és fegyverzetkivonást előíró minszki megállapodásokat.

mti