A védelmi miniszter lőfegyverrel tüntettet ki több politikust


Ukrajnában igen nagy előszeretettel és gyakorisággal kapnak éles fegyvert politikusok és magas beosztású hivatalnokok a védelmi minisztériumtól, úgymond kitüntetésként – derült ki az ukrán ICTV oknyomozó riportjából.

Az Ukrán Védelmi Minisztérium bevett gyakorlat, hogy a hazáért tett hősies helytállás elismeréseként éles fegyvert és lőszert ajándékoz katonáknak és olyan civileknek, akik valamilyen úton módon hozzájárultak az Ukrán Fegyveres Erők fejlődéséhez.

Sztepan Poltorak, védelmi miniszter két hónappal kinevezését követően először magát lepte meg egy több, mint 9 ezer hrivnyát érő LOCK 19 gen típusú pisztollyal és az ahhoz tartozó 103 tölténnyel. Na de nemcsak magát jutalmazta a tábornok, a most nyilvánosságra került dokumentumok szerint Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök egy 1928-as gyártmányú – a szesztilalom idején az amerikai gengszterek körében igen közkedvelt – Thompson géppisztolyt és 203 töltényt kapott. Az erről szóló rendeletet Poltorak pont a kormányfő születésnapján szignózta, véletlen egybeesés vagy mégsem? Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter és Arszen Avakov belügyminiszter is kapott már jutalomfegyvert. A két tárcavezető Kolt M1911 típusú pisztolyt vehetett át a haza védelméért végzett munkája elismeréseként. Olekszandr Turcsinov az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) elnöke és Olekszij Gorascsenko, az államfő bizalmasa egy Mauser K-96-sal gazdagodott. Ez csak a jéghegy csúcsa a kivételezettek névsora hosszú.

Egyébként elméletileg az így kapott fegyvert nem adhatják el és nem örökölheti hozzátartozó, az illető halálát követően azt vissza kell szolgáltatni a belügyminisztériumnak.