Nem engedik haza Bekeéket


Újabb harminc nappal meghosszabbította a bukaresti táblabíróság Beke István és Szőcs Zoltán vizsgálati fogságát abban az ügyben, amelyben a két székelyföldi fiatalt azzal a képtelen és nevetséges szándékkal gyanúsítják, hogy 2015. december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett felvonuláson házi készítésű robbanószerkezetet akartak működésbe helyezni – írja az itthon.ma.

A bírák egyúttal elutasították a gyanúsított ügyvédeinek kérését, hogy a vizsgálati fogságból kerülhessenek át házi őrizetbe vagy bírói felügyelet alatt védekezhessenek. A hétfői döntés azonban nem jogerős, az ellen a legfelsőbb bíróságon lehet fellebbezni.

Amint arról beszámoltunk, Bekét, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnökét december elsején vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT),

amely szerint a férfi házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani.

Az ügyészség szerint Beke István a HVIM erdélyi elnökének, Szőcs Zoltánnak a felbujtására hozzá is látott a bomba elkészítéséhez, amihez 400 darab petárdát vásárolt. Holott a fiatalember a foglalkozása, illetve a hobbija és szabadidős sporttevékenysége okán azelőtt is rendszeresen vásárolt és tartott elektrotechnikai és pirotechnikai eszközöket, felszereléseket.