Putyin: a tűzszünet ellenére folytatódnak a terrorszervezetek elleni csapások


Az Iszlám Állam (IÁ), az an-Núszra Front és más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek nyilvánított csoportosulások ellen a szombaton kezdődő szíriai tűzszünet ellenére is folytatódnak majd a katonai csapások – jelentette ki hétfő esti moszkvai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin a szíriai fegyvernyugvásról megkötött orosz-amerikai megállapodást a vérontás megállítása felé vezető valós lépésnek nevezte, amely példaként szolgálhat a világ számára a terrorizmus elleni harc területén – irja az MTI. Szavai szerint

a tűzszünetről megszületett egyezség következtésben radikális változás mehet végbe a szíriai helyzetben, ami pedig megteremtheti a valódi politikai folyamat beindításának feltételeit.

Ennek keretében a szíriai feleknek Genfben, az ENSZ égisze alatt széleskörű párbeszédet kell folytatniuk.

Az orosz elnök közölte, hogy szíriai tűszünetről telefonon megbeszélést folytatott amerikai partnerével, Barack Obamával. A Fehér Ház közleménye szerint Obama üdvözölte a Szíria ügyében, amerikai és orosz döntő szerepvállalása mellett tető alá hozott megállapodást, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tűzszünetet a kormányerőknek és az ellenzéki csoportoknak is be kell tartaniuk.

Az elnöki szintű egyeztetést Putyin kezdeményezte, aki hangsúlyozta, hogy

Moszkva együtt fog működni a „legitim” szíriai kormánnyal és hogy ezt az Egyesült Államoktól is elvárja az ellenzéki csoportok esetében.

Elmondta, hogy a harcoló feleknek péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

Vlagyimir Putyin fontosnak nevezte a további orosz-amerikai egyeztetést a tűzszünet ellenőrzésében, valamint azt, hogy a két fél között „forró vonalak” létesülnek majd és szükség esetén felállítanak majd egy munkacsoportot, az információcsere biztosítására.

Közben április 13-ra parlamenti választásokat írt ki Bassár el-Aszad szíriai államfő. Az kérdéses, hogy a polgárháború viszonyok között mennyire lesz hiteles a voksolás. Erről ITT olvashat!

mti