Titkos dokumentumokat hoztak nyilvánosságra Ukrajnában


Két évvel ezelőtt Ukrajna mindössze 5 ezer hadra fogható katonát tudott volna területe védelmére mozgósítani, miközben csaknem 40 ezer orosz katona állt harckészültségben határainál – derült ki abból a dokumentumból, amelynek titkosságát hétfőn feloldották és közzétették Kijevben – irja az MTI.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) 2014. február 28-i ülésén elhangzottakról készült jegyzőkönyv másolatát hozta nyilvánosságra az ukrán sajtó. Ebből kiderül, hogy az értekezleten Ihor Tenyuh akkori ukrán védelmi miniszter számolt be erről az ülésen.

Szavai szerint a fővároshoz,

Kijevhez, valamint a Harkivhoz és Donyeckhez legközelebb eső határszakaszokon Oroszország 38 ezer katonát vont össze, továbbá 761 felfegyverzett páncélost, 2200 egyéb páncélozott harcjárművet, 720 rakéta-sorozatvető tüzérségi rendszert, 130 katonai helikoptert és 90 támadó repülőgépet.

Ezen kívül a Fekete-tengeren 80 orosz hadihajó állt készenlétben.

A miniszter tájékoztatta a tanácsot arról, hogy az ukrán haditengerészet parancsnoka tárgyalt az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokával. Utóbbi közölte, hogy Oroszország kész “a végsőkig elmenni”, és felszólította a haditengerészetet, ne álljon ellent, különben “vér fog folyni”.

Tenyuh elmondta, hogy a Krímben különböző objektumokat – köztük a krími parlamentet is – elfoglalók különleges kiképzésű, ütközetekben már részt vett orosz katonák.

“Nem állunk készen egy mindenre kiterjedő háborúra. Időre, segítségre van szükségünk. Legyünk őszinték, nincs hadseregünk.” – jelentette ki a miniszter.

Úgy vélte, hogy nem lenne semmi értelme a hadra fogható ötezer ukrán katonát a Krímbe vezényelni, mert azzal csak feláldoznák őket. A Krím félszigeten lévő ukrán fegyveres erők összlétszáma 15 ezer volt, de a védelmi miniszter szerint zömében sorkatonák, és olyan szerződésesek, akik a katonai szolgálatot csak pénzkeresetnek tekintették. Közülük legfeljebb kétezer lett volna kész végrehajtani a parancsokat.

mti