Több százezer gyermek szenved Kelet-Ukrajnában


Félmilliónál is több gyermek szenvedi meg a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktust – áll az UNICEF gyermekvédelmi alapítványának jelentésében.

Eszerint 580 ezer kiskorú él a harcok sújtotta övezetben, s közülük 200 ezren pszichológiai segítségre szorulnak. A szakemberek elemzése szerint nem múlik el nyomtalanul a gyerekek életéből az a tény, hogy már két éve kénytelenek állandó harcok, félelmek és feszültségek közepette élni.
215 ezerre tehető azon kiskorúak száma, akik szüleikkel elmenekültek a polgárháborús övezetből, s ők szintén segítségre szorulnak, amiért kiszakadtak megszokott környezetükből.

A harcok sújtotta térségben minden ötödik iskolát leromboltak. Tavaly 20 gyermek halt meg aknarobbanás következtében, 40-en megsebesültek. További problémát jelent, hogy az ottani orvosi ellátás nagyon rossz színvonalú, nem jutnak kellő mennyiségű és minőségű gyógyszerekhez az ott élők. Rosszul szervezett a humanitárius segítségnyújtás is, figyelmeztettek a UNICEF-nél.

A 2014 tavaszán kezdődött ún. terror-elhárítási hadművelet (ATO) során becslések szerint legalább 9 ezren haltak meg, és 21 ezren szereztek sebesüléseket.