“Törökország de-facto háborúban áll”


Törökország gyakorlatilag háborúban áll, bár ezt jogilag még nem ismerte el – írja a Hurriyet. A kormányt támogató erők már ünnepelnek, hogy egy új függetlenségi háborút kezdenek a törökök elnyomása ellen.

A törökök háborúja a szíriai konfliktussal kezdődött, de csak most vált egy teljesértékű katonai ellenállássá. Már a konfliktus elején Törökország engedélyezte az úgynevezett szíriai ellenzék szabad mozgását a területén. Az ország átengedett szinte mindenkit Szíriába, hogy harcoljanak a kormányerők ellen.

A törökök egyben hivatalosan is bejelentették, hogy bombázzák a szíriai kurd ellenállás egységeit, akik hivatalosan a Nyugat szövetségesei az Iszlám Állam elleni harcban. Nuray Mert, a Hurriyet újságírója szerint Ankara ténylegesen háborút folytat.

„Mi civil állampolgárokként nem tudjuk, hogy az országunk háborúban áll-e vagy nem. A kormányunk az Iszlám Állam elleni koalíció tagja a nyugati szövetségeseinkkel együtt? Ezek szerint a kurdok barátaink?  Röviden szólva egy eléggé éles pengén táncolunk”

– írta a török újságíró. A török kormány egyben a kurdokat tartja felelősnek a legutóbbi törökországi merényletekért.