A decentrelizációról egyeztettek a kárpátaljai polgármesterek


A decentralizáció volt a témája annak a keddi ungvári megbeszélésnek, amelyre Mihajlo Rivisz a megyei tanács elnöke és 17 újonnan megválasztott kárpátaljai település polgármestere között került sor.

„A változások korát éljük, folyik az úgynevezett hromadák (közösségek, a szer.) létrehozása. Megnyirbálták a költségvetésünket, ezért nincs módunkban infrastrukturális kérdésekkel foglalkozni. Ugyanakkor a területi közösségek létrehozásával a fejlődés útjára léphetnek az adott régiók”

– hangsúlyozta Mihajlo Rivisz.

A megyei tanács elnöke rámutatott arra, hogy vannak települések, ahol a helyi költségvetésből tudják finanszírozni a működési kiadásokat, míg máshol az önkormányzati alkalmazottak bérére sem jut pénz. A decentralizáció révén 1,5 millió hrivnya állami támogatáshoz juthatnak az új területi közösségek. Ugyancsak a hromádák privilégiumot élveznek majd a termőföldekre, melyek révén újabb bevételekhez juthatnak a régió lakói.

A találkozón az is megvitatásra került, hogyan lehetne a nemzetközi kapcsolatok és a külföldi befektetések bevonásával előmozdítani a területi közösségek létrehozását.