A kamionblokád miatt hatalmas veszteségei lehetnek az ukrán gazdaságnak


Több, mint 300 ukrán teherautó nem fog érkezni visszatérni Oroszország területéről a megszabott határidőn belül, és az orosz kormány büntetéseket is kiszabhat ezért.

Február 23-án nagyjából száz áruszállító tartott tüntetést az Infrastrukturális Minisztérium előtt és követelték a kormánytól, hogy azonnal foganatosítsanak lépéseket, hogy a társaik a fent írt esetben elkerüljék a pénzbeli büntetéseket – írta az ua-reporter.com.

A „hazafelé tartok” rendszer február 25-én véget ér.

és ezután megint életbe lép a kölcsönös kamionstop. A teherautók álldogálása miatt az árú címzettje és feladója is megbüntetheti az áruszállítókat. Az egyik ukrán vállalat számításai szerint február 16 és 19 között a teherautók álldogálása miatt naponta legalább másfél ezer hrivnyát vesztettek.

Ukrajnának mindenképp meg kell újítani a tranzitszállításokat, és ezzel a minisztérium is tisztában van. Andrej Pivovarszkij, infrastrukturális miniszter nyilatkozott a problémakörről a Szvoboda rádiónak.

„Leállítottuk a tranzitot, de ezt helyre kell állítani. Több mint egy hetet fordítottunk arra, hogy a piac minden résztvevőinek elmagyarázzuk, Ukrajna sokkal többet veszít ezzel, ezért fontos a tranzit státusz megtartása. Ha egy országba felfüggesztjük a tranzit szállításokat, akkor más országból sem fognak jönni hozzánk. Másodsorban pedig Ukrajnának kötelezettségei vannak más országok és nemzetközi szervezetek felé, amelyben biztosítani kell az akadálymentes tranzitszállításokat. Harmadszor a lépéseinkkel csapást mérünk az európai kollégáinkra is”

– mondta a miniszter.