Amnesty International: Ukrajnában erősen cenzúrázzák az orosz médiát


Az Amnesty International jogvédő szervezet az egyik legsúlyosabb emberjogi fenyegetést abban látja, hogy Ukrajnában nyomást gyakorolnak az oroszpárti újságírókra, folytatódik a donbásszi háború, korlátozzák a meleg közösség jogait és problémásan zajlik a majdani bűntettek utáni nyomozás, illetve nehéz a helyzet a Krím-félszigeten.

A nemzetközi jogvédők megjegyzik, hogy bár Ukrajnában viszonylag független a média, ennek ellenére elnyomják azokat, amelyek szimpátiát, vagy együttérzést mutatnak a donbásszi felkelőkkel. Megemlítik a 112 Ukrajna és az Inter TV-csatornát, amelyek figyelmeztetést kaptak az Országos Rádió és Televízió Tanácstól, mert azok interjút készítettek Donbásszon a felkelőkkel szimpatizáló lakosokkal.

Az Inter csatornára tavaly júniusban kezdtek nyomást gyakorolni. A csatorna körül nemrég egy botrány is kialakult, mivel az egyik szerkesztőjük keresetlen szavakat illette majdani áldozatok hozzátartozóit. A jelentésben megemlítik a meggyilkolt Oleszja Buzinát, azt az ukrán újságírót, aki pozitívan írt az oroszpárti felkelőkről, és az orosz kisebbség jogait próbálta védeni. Katasztrofálisnak tartják a donbásszi emberjogi helyzetet is, ahol mindkét oldal rendszeresen megsérti az emberek jogait.