Az EU nagyon aggódik a nyugat-balkáni fejlemények miatt


Vezető uniós politikusok aggodalmuknak adtak hangot kedden amiatt, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalon humanitárius válság alakulhat ki.

“Aggodalommal töltenek el a balkáni útvonalon tapasztalható fejlemények, valamint a humanitárius válság lehetősége bizonyos országokban, különösen Görögországban” – írta közös közleményében Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja és Klaas Dijkhoff, az unió soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.

“Felszólítjuk az útvonal mentén fekvő országok mindegyikét, hogy készítsenek elő vészhelyzeti intézkedési terveket annak érdekében, hogy képesek legyenek eleget tenni a humanitárius szükségleteknek”

– írták a dokumentumban, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság is megteszi a szükséges lépéseket.

Avramopulosz és Dijkhoff emellett hangsúlyozták, hogy minden érintett országnak kötelessége tiszteletben tartani az európai szabályokat és figyelembe venni, hogy lépései milyen következményekkel lesznek a szomszédos államokra. Mint írták: közös európai megoldásra van szükség a menekültválság kezeléséhez.

Macedónia vasárnap lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt,
a görög rendőrség pedig felszámolt kedden egy menekülttábort a macedón határnál lévő idomeni vasúti átkelőnél, és megkezdte a bevándorlók

visszaszállítását Athénba.
Az osztrák kormány kezdeményezésére konferenciát rendeznek szerdán Bécsben a nyugat-balkáni migrációs útvonal érintett országainak részvételével. A tanácskozásra Görögország nem kapott meghívást.

mti