Heves harcok robbantak ki Donyecknél


Heves harcok dúltak szerdára virradóan a kelet-ukrajnai Donyeck városánál. Az ukrán fegyveres erők kiszorították a felkelőket a megyeközponttól húsz kilométerre északra, a frontvonalnál fekvő Avgyijivka település határában lévő ipari övezetből.

Az ukrán hadsereg hosszú idő óta először foglalt el területet a felkelőktől. A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint azért volt szükség a beavatkozásra, mert a felkelők onnan lőtték a fegyveres erők állásait – írja az MTI.

“A támadások helyi lakosok házait is veszélyeztették. A katonai veszteségek elkerülése és a békés helyi lakosok védelme érdekében fegyveres erőink tagjai kénytelenek voltak kiszorítani az ellenséget a településről”

– írta a parancsnokság sajtószolgálata szerdán a Facebook közösségi portálon. A közlemény szerint a felkelők a tűzharc közben tiltott kaliberű aknavetőket, automata gránátvetőket és golyószórókat vetettek be.

A parancsnokság szokásos reggeli sajtóközleményében arról számolt be, hogy a felkelők megsokszorozták támadásaikat a frontvonal mentén. Kedden összesen 84-szer sértették meg a tűzszünetet, ebből 69 esetben a Donyeck környékén lévő ukrán katonai állásokat lőtték akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi lőfegyverekkel.

Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

A DAN donyecki hírügynökség arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők kedd este a megyeközpont északi peremére több mint 45 aknát lőttek ki. Lakóházakat ért találatról eddig nem érkezett jelentés. A DAN információ szerint 82 milliméteres aknavetőkkel lőtte a hadsereg a már romokban lévő donyecki nemzetközi repülőtér környékét.

mti