Olcsóbb lett az arany


Alig változott az arany forgalma 2015-ben, az árak azonban csökkentek.

Az arany forgalma 2015-ben 4214 tonnát tett ki, ez csaknem megegyezett az előző évivel, miközben kínálata 4 százalékkal volt alacsonyabb – ismertette Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az az Arany Világtanács legfrissebb adatait – írja az MTI.

Arany ékszerekből 2455 tonna talált vevőre tavaly világszerte, 3 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben, annak ellenére, hogy 11 éve nem adtak el annyi ékszert, mint 2015 második felében. A fellendülés oka a hagyományosan az év utolsó negyedére eső indiai fesztiválszezon élénk keresletének köszönhető – mutatott rá Juhász Gergely.

Kiemelte: Kínában a hosszabb időn át szárnyaló gazdaság lassulása miatt jelentkező fogyasztói elbizonytalanodás és a jüan gyengülése miatt vásároltak sokan a sárga nemesfémből. A világ két legnépesebb országa amúgy is dominálta az aranypiacot, Kína 985 tonnás és India 849 tonnás – az előző évit 2, illetve 1 százalékkal meghaladó – vételei a világ keresletének 45 százalékát adták – magyarázta a szakértő.

Aranyrudakból és aranyérmékből 1,1 százalékkal több, 1011 tonna került új vevők kezébe az elmúlt évben az előző évi eladásokhoz viszonyítva, míg a globális befektetési aranykereslet 2015-ben 8 százalékkal volt magasabb a tavalyelőttinél. A világ ipara 2015-ben 5 százalékkal kevesebb, 331 tonna aranyat használt fel, mint az előző évben.

Juhász Gergely rámutatott:

a központi bankok immár öt éve több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak. Tartalékaik 2015-ben 588 tonnával nőttek, ami szerinte annak tudható be, hogy a jegybankok a rekordmélységbe zuhant olajárak és a világgazdaságba vetett bizalom csökkenése miatt eszközeik egyre nagyobb részét helyezték a válságok idején menedékeszköznek számító sárga nemesfémbe.

Az aranykínálat 4258 tonnát mutatott 2015-ben, így 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy az újrahasznosítás sok éve nem látott szintre esett, míg a kitermelés 2008 óta először mutatott visszaesést – hangsúlyozta a Conclude vezérigazgatója.

Az aranyárak esését követő kényszerű költségcsökkentések, bányabezárások és a kitermelési projektek elhalasztása miatt a bányászat a tavalyi év utolsó negyedében már visszaesett, amire a válság hét évvel ezelőtti kitörése óta nem volt példa. A 2015-ös 3165 tonnás aranybányászat 2 százalékkal maradt el az előző évi 3244 tonnás mennyiségétől.

Juhász Gergely szerint a dollár erősödésével magyarázható, hogy míg az arany unciánkénti (1 uncia=31,10135 gramm) ára az amerikai devizában közel 10 százalékkal volt alacsonyabb 2015 végén, mint az elmúlt év elején, addig euróban csak 1 százalékkal csökkent, forintban mintegy 3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az aranyért 2015 végén a múlt év elejéhez képest.

mti