Szijjártó Péter: kiegyensúlyozott a viszony a kárpátaljai magyar pártok és az ukrán kormány között


Szijjártó Péter üdvözölte, hogy kiegyensúlyozott a viszony a kárpátaljai magyar pártok, szervezetek és az ukrán kormány között, valamint a kárpátaljai többségi nemzet és a magyar közösségek között. Magyarország mindig annyit és azt kéri az ukrán kormánytól, amire iránymutatást kap a kárpátaljai magyaroktól, és a jövőben is így tesz – mondta a külügyminiszter, az ukrán kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón.

Arra is kitért, hogy fordulatot kell elérni a magyar-ukrán gazdasági együttműködésben, ezért az Eximbank 27 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar és ukrán vállalatok kapcsolatépítését, Beregszászon és Ungváron képviselőház nyílt, továbbá átjárhatóbbá akarják tenni a magyar-ukrán határt, új határátkelőhelyek nyitásával és a meglévők átkelők kapacitásának bővítésével.

Kérdésre a külügyminiszter elmondta:

valóban vannak olyanok, akik az elmúlt időben Ukrajnából Magyarországra érkeztek, de nehéz pontos adatokat adni, hiszen a határon bárki átjöhet útlevéllel.

Van, aki Magyarországon marad, más Nyugat-Európába utazik tovább – tette hozzá.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter üdvözölte, hogy

Magyarország mindig azt az álláspontot képviseli, hogy maradéktalanul teljesíteni kell a minszki követelményeket, ugyanis ez az egyetlen út a béke biztosításához.

Hangsúlyozta: az ukrajnai helyzet egész Európa biztonságát érinti. Arról beszélt: Ukrajna egyes részein folytatódnak a harcok, több régió elérhetetlen, humanitárius segítségnyújtásra van szüksége azoknak, akik embertelen körülmények között élnek itt.

Az ukrán külügyminiszter üdvözölte Magyarország támogatását, amelyet országa európai integrációjához, a vízummentesség eléréséhez nyújt, továbbá a magyar és ukrán vállalatok együttműködését sürgette.

Azt is közölte, hogy bár valóban vannak, akik kénytelen voltak elhagyni szülőföldjüket az elmúlt időben, nem igaz, hogy rengeteg ukrán lépte volna át a határt.

mti/karpathir