Több tízezer migráns rekedhetett Görögországban


A Görögországban rekedt migránsok száma elérheti a több tízezret is, miután a balkáni államok szigorúbb határellenőrzést vezettek be a görög bevándorlásügyi miniszter szerint. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint a migránsok el fogják kerülni az általuk eddig használt, de már szigorúbban ellenőrzött Macedónián keresztül vezető balkáni útvonalat. Más utat keresnek, hogy eljuthassanak Közép-Európába.

A tabanovcei táborban élő migránsok végzik napi rutinjukat. Több százan rekedtek a macedón–szerb határon létrehozott tranzit táborban, miután Szerbia nem engedte be őket. Szerdán 900-an érkeztek, közülük 600 afgán, 140 iraki és ugyanennyi szíriai, de sokan egyáltalán nem tudják magukat igazolni.

A balkáni migránsút országai egyre-másra döntenek úgy, hogy csak a „háború sújtotta” övezetből érkezőket engedik tovább. Afganisztán nem tartozik ezek közé az országok közé. Így a Görögországban rekedő migránsok száma elérheti a több tízezret is.

„Európai jövője forog kockán, amikor a miniszterelnökök által hozott döntéseket öt rendőrfőnök vagy öt nemzet megváltoztathatja és saját maguk intézkedhetnek. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy Ausztria is így cselekszik” – fogalmazott Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa Pireuszban tárgyalt a görög miniszterelnökkel. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy ez a válság, ez a menekültválság egy globális kérdés és nem csak ennek a térségnek a kérdése. Nagyon sok intézkedés nem elfogadható, ha meg akarjuk oldani ezt a problémát, akkor együtt kell működnünk szorosan, össze kell hangolni a lépéseinket, és meg kell osztoznunk a terheken” – hangsúlyozta Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök.

A főbiztos nem értett egyet a balkáni útvonal országainak határzáraival, ám szerinte a Ciprasz által szorgalmazott együttműködés is süket fülekre talált eddig. „A probléma az, hogy már régóta az együttműködésre hívunk fel, de nem kapjuk meg a visszajelzéseket, tehát meg kell találnunk a meggyőzés útját” – érvelt Filippo Grandi, az UNHCR főbiztosa.

Pénteken az osztrák hatóságok is bejelentették, hogy limitálják az országba beengedett menekültek számát. A továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztria területére, és a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.

Forrás: MTI