Törökország helikopterekről lőtte a kurdokat


A török hadsereg katonai helikopterekről lőtte szerdán a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt harcosait az ország délkeleti részén található Idil városban, a műveletnek számos halálos áldozata van.

A török hadsereg a múlt héten Idilre is kiterjesztette a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni offenzíváját. A városban kijárási tilalom van érvényben. Korábban Cizrében, valamint a főleg kurdok lakta nagyváros, Diyarbakir egyik negyedében, Surban is kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok. Silopiban a múlt hónapban enyhítettek a korlátozáson.

A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek erőteljes akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK harcosai ellen, akik a főként kurdok lakta délkelet-törökországi városokban tartózkodnak.

A hadsereg adatai szerint a török katonák azóta a PKK több mint kétszáz tagjával végeztek, az összecsapásokban azonban számos polgári lakos is életét vesztette.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

 

mti