Vidékre költöztetné a fővárost az ukrán Ellenzéki Blokk


Kijevből áttenné Ukrajna fővárosát az onnan mintegy 130 kilométerre délre fekvő Cserkaszi megyei Kanyiv településre a Viktor Janukovics volt államfő egykori híveiből alakult Ellenzéki Blokk – adta hírül szerdán az ukrán sajtóra hivatkozva az MTI.

Az ellenzéki parlamenti párt alkotmánymódosítási javaslatot terjesztett be a törvényhozáshoz a főváros áthelyezéséről. Borisz Kolesznyikov képviselő újságírók előtt az indítványt ismertetve kijelentette, hogy

“jót tenne” Kijevnek, a jelenlegi főváros lakói is “fellélegeznének”, ha ily módon választanák el a politikát az üzleti élettől.

“Mint New York az Egyesült Államokban, Kijev lenne Ukrajna pénzügyi központja, a politikusok pedig (Kanyivban) közelebb kerülnének a néphez” – fejtette ki. Példaként hozta még Brazíliát, Kazahsztánt, amelyek szerinte “sikeresekké váltak” azután, hogy áthelyezték fővárosukat.

Az lb.ua hírportál emlékeztetett arra, hogy Kolesznyikov már régóta mutat érdeklődést Kanyiv városa iránt. 2011-ben állami pénzből helikopter-leszállót építtetett Kanyivban, hogy a turisták könnyebben megközelíthessék a nagy ukrán költő, Tarasz Sevcsenko sírját.

A 8,5 hektár területű leszállópálya kiépítésére 127 millió hrivnyát, azaz 1,3 milliárd forintot különített el a Janukovics elnök által kinevezett kormány.

Alkotmányt a 450 tagú ukrán parlamentben csak kétharmados többséggel, vagyis legalább 300 szavazattal lehet módosítani. Az Ellenzéki Blokknak jelenleg 43 képviselője van a törvényhozásban.

mti