Az USA-nak és az IMF-nek kémkedhetett két magyar férfi


Előzetes letartóztatásba került két férfi, akik a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és az IMF-nek kémkedtek Magyarországon.

A portál értesülései szerint egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, míg másikuk a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott – írja az MTI.

Az atlatszo.hu hétfőn írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, a Nemzetközi Valutaalapnak és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják M. N.-et, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, valamint a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. Az üzletember ügyvédje nonszensznek minősítette az eljárást, mindezt azzal indokolva, hogy

a kémkedési ügy nyomozati iratai nincsenek titkosítva, pedig ez hasonló esetekben bevett szokás.

Véleménye szerint a nyomozati anyagban semmi olyan nincs, ami alátámasztaná a hatóságok gyanúját.

A valasz.hu szerdai cikkében felidézte azt is, hogy a Heti Válaszban 2013 végén beszámoltak arról, hogy a magyar nemzetbiztonsági szervek „körberajzoltak” egy olyan amerikai gyökerű magánvállalkozást, amely pénzügyi forgalmi adatokat továbbíthatott az Egyesült Államokba.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Nyomozó Irodához kell fordulni. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata annyit közölt, hogy az üggyel kapcsolatban a rendőrség a nyomozás érdekeire tekintettel nem kíván információt adni.

mti