Kulcsfontosságú települést vesztett el az IÁ Szíriában


A szíriai kormányerők orosz légicsapások segítségével visszafoglalták a kulcsfontosságú Hanázír települést az Iszlám Államtól az Aleppó felé vezető úton – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és a SANA szíriai állami hírügynökség.

Az Aleppótól 50 kilométerre délkeletre fekvő Hanázírt és a környező magaslatokat heves harcok után kedden foglalták el az iszlamisták, és elzárták a városba vezető legfontosabb utat, amelyen a damaszkuszi kormány utánpótlást szállított a várost ostromló katonáinak, és amelyen polgári lakosok is közlekedtek. Damaszkusz kénytelen a Hanázíron keresztül vezető útvonalat használni csapatai ellátására, mivel felkelők ellenőrzik az attól nyugatra lévő fő autópályát.

A SANA értesülései szerint a kormányerők többnapi küzdelem után foglalták vissza a települést a szélsőségesektől “visszaállítva a rendet és biztonságot”.

Ugyanakkor az útvonalat továbbra is lezárva tartják a dzsihadisták, akikkel változatlanul heves harcokat vívnak a kormánycsapatok és a velük szövetséges síita milíciák.

A damaszkuszi kormány ellen küzdő felkelők szerint az Iszlám Állam támadása Hanázír ellen enyhítette a szíriai hadsereg nyomását aleppói állásaikra.
Aleppó Szíria második legnagyobb városa és kereskedelmi központja, amelyen jelenleg a szíriai hadsereg és fegyveres lázadócsoportok osztozik, az Iszlám Állam pedig a várostól keletre fekvő nagy területeket tart ellenőrzése alatt.

mti